فرش

فرش جواهرنشان

فرش جواهرنشان

نوع دیگری از فرش و تابلو وجود دارد که به آن فرش جواهر نشان یا مرصع می گویند.نوع دار و سبک قالی بافی در این نوع فرش متفاوت می باشد. این سبک فرش بافی بیشتر در هندوستان و شهر کشمیر رواج دارد .در کشور ما نیز هنر مندی تبریزی،توانسته است نخستین تابلو فرش جواهر نشان و مرصع را ببافد.در این تابلو فرش ارزنده 42 نوع سنگ قیمتی بکار رفته است. این سنگ ها یاقوت، یشم و زبرجد و نیز یک کیلو طلای 22 عیار می باشد. همچنین در بافت این فرش 750 رنگ مختلف بکار رفته است. نخ های استفاده شده در این تابلو فرش زیبا 30 درصد ابریشم بوده و نیز بقیه نخ های آن مرینوس است.این تابلو فرش بسیار چشم نواز و ارزنده در اندازه 140×120 بافته شده است و 5 سال نیز زمان برده است.

فرش جواهرنشان
فرش جواهرنشان بافته شده در تبریز

بافت فرش جواهر نشان یا مرصع بافی

مراحل باقت قالی مرصع نیز شبیه به مراحل قالی بافی است . در این روش نیز از نقشه و طرح استفاده می وشد. منتها در این نقشه ها محل قرار گیری مهر ها و اندازه طول و عرض محل قرار گیری آنها مشخص می شود.همچنین مشخص می شود که مهر های استفاده شده افق یا عمودی است.

فرش جواهرنشان
فرش جواهرنشان

یک نکته بسیار مهم در مرصع بافی این است که مهر ها باید قبل از چله کشی وارد نخ چله بشود.و در هنگام چله کشی دقت شود که با شمارش کردن چله ،آنها در جای خودشان قرار بگیرند.

بعد از این مرحله بافت قالی شروع می شود و هنگامی که برا اساس طرح به رج مورد نظر رسیدیم مهر باید در جایگاه خودش قرار بگیرد.

نکته قابل توجه دیگر این است که وقتی فرش جواهر نشان یا مرصع بافته می شود بسیار باید دقت شود . زیرا در مرحله پود کشی احتمال آسیب به جواهرات یا نگین ها می باشد. برای جلوگیری از این امر از ابزاری مانند سمبه گلیم بافی استفاده می شود و باید توجه کرد که ضربات باید با احتیاط وارد شود و دقت شود که به نگین ها و جواهرات بکار رفته برخورد نکند. در آخر قابل بیان است که جواهر بکار رفته در این سبک باید در فرش کاشته شود و نباید از آن آویزان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *