سیمان, صادرات کالا

آشنایی با سیمان و نحوه تولید آن

تولید سیمان

سیمان، یکی از آشنا ترین نام ها در ذهن ماست که احتمالا بار ها و بار ها اسم آن را شنیده اید. یکی از دغدغه های مهم تولید سیمان است. همچنین از مهم ترین ترکیب هایی است که در ساختمان سازی از آن استفاده می شود و برای محکم تر کردن دیوار، بین آجر ها کار گذاشته می شود. یکی دیگر از مهم ترین کاربرد های آن نیز ساخت انواع ملات و بتن استفاده می شود.

یکی از مهم ترین موضوعاتی که درباره سیمان وجود دارد و در حال حاضر افراد بسیار زیادی به آن اهمیت می دهند، نحوه سرمایه گذاری در این محصول است. امروزه شما می توانید با سرمایه گذاری روی سیمان در بازار بورس می توانید سهام خود را با توجه با بازار افزایش داده و سرمایه گذاری کنید.

در ادامه این مطلب در گروه بازرگانی گلدن مارت، قصد داریم تا شما را به طور کامل با این محصول، کاربرد ها و نحوه تولید آن آشنا کنیم و با مهم ترین تولید کنندگان و مصرف کنندگان سیمان در جهان آشنا شویم.

سیمان چیست؟

بیشتر از 165 سال است که به طور گسترده از سیمان پرتلند استفاده می شود. تولید و مصرف جهانی این محصول در سال 1986 از یک میلیارد تن گذشت و در 2006 به بیش از 2 میلیارد تن رسید. اسیمان اولین محصول صنعتی استاندارد آن 126 سال پیش بود. همچنین، به عنوان یک محصول صنعتی دارای بیشترین رقم تولید در بین سایر محصولات صنعتی است .

سیمان نوعی پورد از ترکیب خاک رس و سنگ آهک است که مخلوط آن با انواع سنگ های مختلف مثل ماسه و شن و سنگ، برای تولید انواع ملات و بتن استفاده می شود. در واقع دو کاربرد اصلی سیمان در ساختمان سازی، ساخت انواع ملات برای چسباندن دانه های آجر به یکدیگر و تولید انواع بتن است که برای استحکام ساختمان واجب و ضروری است. سیمان انواع بسیار متنوعی دارد که هر کدام از آنها برای کار خاصی طراحی شده اند. انواع سیمان عبارتند از:

سیمان…

  1. زود سخت شونده
  2. تندگیر
  3. با تولید حرارت کم
  4. با مقاومت سولفاتی بالا
  5. تشکیل شده از سرباره کوره
  6. با آلومینای بالا
  7. سفید
  8. رنگی
  9. پوزولانی
  10. هوازا
  11. منبسط شونده
  12. هیدروگرافیک

در میان انواع مختلف این محصول، سیمان سفید یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین انواع سیمان است که در بازار پیدا می شود. که از عناصری همچون اکسید های آهن، مس، کروم، تیتان و منگنز تولید می شود و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. بیشترین مقدار مصرف در کشور ما به سیمان سفید مربوط می شود.

نحوه تولید سیمان

کارخانه های سیمان همیشه نزدیک به معادن سنگ می باشند، زیرا بدون معدن و منبع سنگ آهک سیمانی نیز تولید نمی شود. برای تولید سیمان، در ابتدا خاک رس یا به اصطلاح مارون و سنگ آهک را با ماده ای به نام بوکسید از معادن برداشت می کنند و در دستگاه های مخصوص خورد می شود. پس از آن این پودر های مختلف باید با هم ترکیب شوند.

معمولا با ترکیب کردن 60 تا 65% خاک رس، 30 تا 35% سنگ آهک و باقی مانده آن با بوکسید، پودر سیمان را تولید می کنند که برای ساختمان سازی با آب ترکیب می شود و به ماده چسبنده ای که همه می شناسیم تبدیل می شود.

در بخش زیر اجزای تشکیل دهنده سیمان را شرح می دهیم:

  • آهک زنده یا اکسید کلسیم (CaO)

یکی از مهمترین و پایه ای ترین مواد در ساخت سیمان میتوان به آهک اشاره کرد. برای تولید اکسید کلسیم، باید سنگ آهک یا کربنات کلسیم را در حرارت حدود 1000 درجه سانتیگراد پخت. زمانی که سیمان در حال تولید است و پودر مخلوط آهک و خاک رس حرارت داده میشوند، ابتدا ذرات آهک (کربنات کلسیم) در حرارت حدود 1000 درجه سانتیگراد پخته شده و سپس اکسید کلسیم و یا آهک تولید میشود. آب شیمیایی خاک رس، در این حرارت بالا از آن جدا میگردد. در درجه گرمای بیشتر از 1000 درجه سانتیگراد، اکسید کلسیم (آهک زنده) با آلومینیوم، اکسیدهای سیلسیم و آهن ترکیب مییشود. پس از طی شدن این مراحل، فازهای سیمان تشکیل میگردند.

  • سیلیس (SiO2)

در بیشتر سنگهای طبیعی می توان این ماده را پیدا کرد. یکی دیگر از مواد مهم در ساخت سیمان پرتلند سیلیس میباشد. برای ایجاد تغییرات در ساختمان کریستالی این ماده، باید آن را حرارت داد. برای تولید دو کلسیم و سه کلسیم سیلیکات، در کوره سیمان، در دمای نزدیک به 1400 درجه سانتیگراد سیلیس را با آهک ترکیب میکنند. در خاک رس معمولی میتوان مقادیر زیادی سیلیس پیدا کرد. 17 تا 26 درصد وزن سیمان شامل سیلیس میباشد.

  • آلومینا (Al2O3)

به اکسید آلومینیوم خالص آلومینا میگویند. مقادیر زیادی از این ماده در خاک رس موجود میباشد. در کائولینیت که خالصترین نوع خاک رس است، در حدود 40 درصد وزن مولکولی کل را آلومینا تشکیل می دهد. تاثیر آلومینا در سیمان کمک به ذوب آن است. همچنین، درجه گرمای پخت مواد خام را در طی پخته شدن سیمان،کم میکند. به دلیل حرارت بالای کوره دوار، این ماده، با آهک ترکیب میشود و سپس سه کلسیم آلومینات را به وجود میآورد. اکسید مرکب تولید شده، در سیمان نهایی، سبب زودگیرتر شدن آن می شود. همچنین، زمانی که سیمان با آب ترکیب میشود، بتعث میشود حرارت بیشتری تولید شود. برای مقاومت در برابر آب دریا و سایر آب های سولفاتدار باید، ملات سیمان کمتر از 5 درصد اکسید سه کلسیم آلومینات داشته باشد.

  • اکسید آهن (Fe2O3)

نقش اکسید فریک در تولید سیمان مثل آلومینا است که به ذوب کمک کرده و همچنین درجه حرارت پخت مواد خام را در کوره کاهش میدهد. در هنگام پخت در کوره، اکسید فریک با آلومینا و آهک مخلوط شده و اکسید مرکب چهار کلسیم آلومینو فریت را بوجود می آورد. در تولید سیمان سفید از این اکسید استفاده نمیکنند. زیرا، اکسید آهن، رنگ سیمان را تیره کرده و زیاد گیرش سیمان را کند میکند. در سیمان پرتلند اکسید مرکب این ماده تولید می شود و درنتیجه رنگ سیمان تیره میشود. چون از این ماده در تولید سیمان استفاده نمیکنند، مشکلاتی به وجود می آید و هزینه تولید افزایش پیدا میکند.

  • قلیائی ها

برای روانسازی سیمان از سدیم و پتاسیم استفاده میشود. درصورتی که مجموع این دو عنصر از 1 درصد وزن کل بیشتر باشد، سبب اختلال در تنظیم گیرش میشود. مقدار کلر در تمام سیمانها، کمتر از 10/0 درصد وزنکل است، چون باعث تخریب در بتن میشود. درسیمان پرتلند و همچنین در سیمانهای روبارهای و پوزولان، حجم انیدارید سولفوریک (SO3) به اندازه سطح مخصوص (بلین) آنها بستگی دارد. در صورتی که، سطح مخصوص 2000 الی 4000 سانتیمتر مربع بر گرم باشد 5/3 درصد وزنی سیمان و اگر سطح ویژه سیمانها بیشتر از4000 سانتیمتر مربع شود، 4 درصد وزن سیمان را به خود اختصاص میدهد. سنگ آهن (Fe2O3) برای کمک به ذوب مواد اولیه اضافه میشود.

  • اکسید منیزیم(MgO)

در حین پخت سیمان، برای کمک به ذوب به کار می رود. MgO پس از گرفتن ملات سیمان بسیار آرام با آب ترکیب شده و شکفته میشود. این مسئله، باعث انبساط حجمی شده و ترکهای موئی در ملات سیمان و بتن ایجاد میکند که در نهایت سبب تخریب آنها میشود. بنابراین، در تولید سیمان نباید بیشتر از 5 % وزنی MgO استفاده کرد. کلینکرسیمان که حداقل دوسوم آن از کلسیم سیلیکات C2S یا C3S وبقیه شامل C3aو C4AF و ترکیب های دیگری است، یک ماده هیدرولیکی میباشد. نسبت CaO به SiO2 حداقل 2 است.

برای آشنایی بیشتر با مشخصات شیمیایی و فیزیکی سیمان می توانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید.

سیمان دارای انواع مختلفی از جمله، سیمان تیپ 1، سیمان تیپ 2 ، سیمان تیپ 3، سیمان تیپ 4 و سیمان تیپ 5 می باشد. در مقاله آشنایی با انواع سیمان می توانید به صورت جزئی با انواع سیمان آشنا شده و موارد کاربرد آنها را بشناسید.

آمار تولید سیمان در سال های مختلف ، همچنین پیش بینی روند تقاضای داخلی و آمار صادرات برای بسیاری از فعالان حوزه سیمان امر مهمی است . برای پیگیری این آمار مقاله های ما را دنبال کنید.

شناخت بازار جهانی ، تقاضاها و میزان صادرات کارخانجات مختلف می تواند دید وسیع تری را در مورد این کالای ضروری به ما بدهد. در حقیقت در بسیاری از موارد و فعالیت در حوزه صادرات و واردات نیاز به دانستن این مورد هستیم: در بازار جهانی سیمان چه می گذرد؟

اگر مایل به تحلیل رقبای خود در حوزه تولید و مصرف سیمان هستید، خوشبختانه می توانید اطلاعات مفیدی را در مقاله تولید کنندگان و مصرف کنندگان عمده سیمان در جهان چه کسانی هستند؟ کسب کنید.

جالب ترین و جدیدترین اخبار و آموزش های تجاری، بازرگانی و بین المللی را تنها در مجله گروه بازرگانی گلدن مارت دنبال کنید.

خرید سیمان از گلدن مارت

2 دیدگاه در “آشنایی با سیمان و نحوه تولید آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *