دانستنی های ادویه جات, صادرات کالا

روش کاشت و پرورش زعفران

کاشت زعفران

زعفران چیست؟

پرورش زعفران
پرورش زعفران

گیاه زعفران Crocus sativus)) از گروه زنبق سانان یا (Iridaceae)، دارای طول عمر چند ساله، با ریزوم سفید (بلال) است که بر روی آن جوانه های آپیکال وجود دارد. گل زعفران در مجموع از یک گلدان 6 قسمتی با 3 کاسبرگ و 3 گلبرگ، رنگ و رایحه یکسان، 3 پرچم با شاخ زرد تشکیل شده است. نوع ماده آن خامه سفید رنگ دارد و قسمت کلاله آن شامل 3 شاخه رنگ قرمز می باشد.

برگ های گل زعفران به شکل نازک و بلند، سبز تیره یا سبز چمنی هستند که حدود 20 تا 50 سانتی متر طول دارند و معمولا تعداد آن ها 5 تا 11 برگ می باشد. گل ها و برگ های گیاهان زعفران در یک لوله غشایی با نام اسپات قرار دارند که وظیفه حفاظت از آن ها تا زمان خروج بر عهده این لوله غشایی می باشد. گیاه زعفران ریشه افشان است و تولید دانه یا بذر نمی کند.

حال که با گیاه زعرفان آشنا شدید تصمیم داریم به توضیح درباره روش کاشت و پرورش زعفران بپردازیم.پس در ادامه مقاله با ما همراه باشد.

روش کاشت و پرورش زعفران

کاشت و پرورش زعفران روش های متفاوتی دارد که عبارتند از:

  • کشت توده ای
  • کشت چاله ای یا کپی
  • کشت نواری

مراحل کاشت زعفران

کشت چاله ای زعفران

کاشتن زعفران
کاشتن زعفران

در کشت چاله ای سوراخی به عمق 20 تا 25 سانتی متر به وسیله بیل ایجاد می شود. در مرحله بعد یک نفر تعداد 3 تا 15 عدد پیاز زعفران را در هر حفره می گذارد و نفر بعدی پیاز زعفران را به کمک بیل می پوشاند تا سطح زمین زیر کشت زعفران تراز و هم سطح شود.

میزان فاصله ای که در هنگام کاشت زعفران میان حفره ها در نظر گرفته می شود 15 تا 20 سانت و فاصله هر ردیف از یکدیگر 25 تا 30 سانتی متر باید باشد.

کشت نواری زعفران

این روش از کاشت و پرورش زعفران به دو شکل انجام می شود:

• کشت نوارهای کم تراکم و معمولی بین 3 تا 4 تن در هر هکتار

• کشت ایده آل با تراکمی بین 8 تا 10 تن در هر هکتار

• کشت نواری با تراکم معمولی بین 3 تا 4 تن در هکتار

کشت زعفران
کشت زعفران

در روش نواری زمین را بایستی به صورت شیاری یا نوار به وسیله بیل یا تراکتور به عمق 25 تا 30 سانتی متر حفر نمود، سپس چندین نفر شروع به چیدن پیاز زعفران درون این شیارها به فاصله 8 تا 10 سانتی متری از هم می نمایند.

حال پس از چیده شدن کامل پیازها در زمین، شیار بعدی را مانند نوار قبلی به وسیله بیل یا تراکتور حفر کرده و خاک شیار جدید را بر روی نوار قبلی که پیاز زعفران در آن قرار دارد منتقل می کنند. فاصله هر شیار تا شیار کناری را حدود 30 تا 40 سانتی متر در نظر می گیرند.

برداشت زعفران در روش نواری به طور میانگین از سال سوم کشت زعفران به بعد می باشد که چیزی حدود 12 تا 15 کیلوگرم در هر هکتار است.

کشت آرمانی یا ایده آل زعفران

پرورش زعفران
پرورش زعفران

این روش کاملا شبیه به کشت معمولی نواری با تراکم 3 تا 4 تن در هکتار است، تنها تفاوتی که این دو روش با یکدیگر دارند در فاصله پیازهای زعفران می باشد که حدودا 4 تا 5 سانتی متر و فاصله هر شیار تا شیار کناری 20 تا 30 سانتی متر است. در این روش تراکم پیاز زعفران  8 تا 10 تن در هر هکتار می باشد. میزان ​​برداشت زعفران در روش ایده آل نیز از سال سوم به بعد و حدودا 20 تا 25 کیلوگرم در هکتار خواهد بود.

جالب است بدانید که زمین زیر کشت زعفران نیازی به کاشت مجدد هر ساله ندارد و پیازچه های زعفران در آن بین 4 تا و در بعضی از مناطق حتی تا 10 سال نیز طول عمر دارند.

شرایط آب، خاک و هوا برای تولید و پرورش زعفران

کاشت و پرورش زعفران
کاشت و پرورش زعفران

آماده سازی زمین و خاک مناسب کشت زعفران مراقبت و توجه ویژه ای را می طلبد چرا که کاشت زعفران می بایست در شرایط آب و هوایی معتدل و شرایط مناسب صورت گیرد.

گیاه زعفران در مناطق گرمسیر و معتدلی که در تابستان آب و هوای گرم و خشک و در زمستان تقریبا سرد نیستند رشد خوبی دارد اما استثنا نیز هست و ممکن است در برخی مناطق سردسیری مانند همدان این گیاه به خوبی رشد کند و سازگار باشد به طوری که اکنون در این مناطق به تولید و پرورش زعفران می پردازند.

زمان مناسب کاشت زعفران تقریبا از آبان ماه تا اردیبهشت ماه است چرا که در تابستان پیاز زعفران رشدی ندارد و خشک می شود یا اصطلاحا به خواب می رود به همین دلیل زمین های مناطق گرم و خشک مناسب کاشت و پرورش زعفران هستند.

همچنین دمای مناسب برای کاشت زعفران حداکثر 35 تا 40 درجه سانتی گراد می باشد.

خاک مناسب زعفران را در هر سال پاییز شخم می زنند اما اگر امکان شخم در این زمان وجود نداشت می توان آن را در فصل بهار یا اوایل تابستان نیز انجام داد.

شخم زنی خاک زعفران ضمن عمل سله شکنی در فصل بهار پس از قطع شدن باران های بهاری صورت گرفته تا علف های هرز آن را جدا کنند، سپس در ماه مرداد و یا شهریور حدودا 40 تا 80 تن کود حیوانی را به همراه 200 کیلوگرم فسفات آمونیوم به خاک افزوده و آن را آماده کشت و پرورش زعفران می کنند.

خاک مناسب برای کشت زعفران خاک شنی – رسی می باشد چرا که آهک کمتری دارد. میزان PH خاک بایستی بین 7 تا 8 بوده و همچنین زمین زیر کشت زعفران باید به گونه ای باشد که در چند سال گذشته هیچ گونه گیاه زعفرانی در آن کاشت نشده باشد.

آبیاری زعفران چگونه است؟

کاشت و پرورش زعفران
کاشت و پرورش زعفران

آبیاری زعفران بلافاصله پس از کاشت آن صورت می گیرد، اما اگر قبل از کاشت، آبیاری انجام گرفته باشد می توان آن را به چند روز بعد از کاشت موکول کرد.

اولین آبیاری زعفران باید در فصل پاییز و تقریبا 2 هفته قبل از رویش ساقه آن می باشد. اگر آبیاری زودتر از شروع پاییز و به دفعات تکرار شود امکان رویش زودتر برگ ها و گل زعفران وجود دارد که در این عمل برداشت به سختی صورت خواهد گرفت.

مقداری آبیاری گیاه زعفران از زمان کاشت تا برداشت آن یک بار است زیرا این محصول مناسب مناطق خشک و مقاوم در برابر بی آبی می باشد.

عمل سله شکنی باید پس از آبیاری زعفران به وسیله بیل شیاردار و یا کج بیل صورت گیرد به طوری که به پیاز زعفران آسیبی نرسد.

سله شکنی به منظور مخلوط شدن کود حیوانی با خاک و بیرون آمدن گل های زعفران از زمین و چیدن علف های هرز انجام می شود.

برداشت زعفران

معمولا محصول دهی گیاه زعفران در سال های اول چشم گیر نیست اما به محض رویش گل های بنفش رنگ در زمین زیر کشت، عمل برداشت زعفران شروع و تا 3 هفته ادامه خواهد داشت.

نتیجه گیری

زعفران گیاهی محبوب در سطح جهان و ایران است که قطب اصلی تولید آن کشور ایران می باشد. کشاورزان سالانه علاوه بر تولید محصول زعفران به منظور فروش در بازار ایران به صادرات زعفران نیز می پردازند که این امر موجب ارز آوری برای کشور نیز خواهد شد.

بازرگانی گلدن مارت با سال ها تجربه در زمینه خرید، فروش، صادرات و واردات، با بهترین تولید کنندگان صنعت کاشت و پرورش زعفران است که می توانید برای خرید زعفران به وب سایت رسمی این مجموعه مراجعه نمایید.

جالب ترین و جدیدترین اخبار و آموزش های تجاری، بازرگانی و بین المللی را تنها در مجله گروه بازرگانی گلدن مارت دنبال کنید.

خرید و قیمت انواع زعفران

1 دیدگاه در “روش کاشت و پرورش زعفران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *